Nieuwe autopsie Ronald Greene dumpt crashtheorie bij dodelijke arrestatie

Nieuwe autopsie Ronald Greene dumpt crashtheorie bij dodelijke arrestatie

Een opnieuw onderzochte autopsie in opdracht van de FBI bij de dodelijke arrestatie van Ronald Greene in 2019 heeft de bewering van de staatspolitie van Louisiana verworpen dat een auto-ongeluk zijn dodelijke verwondingen heeft veroorzaakt, waardoor de aandacht van de aanklagers is verkleind op de troopers die te zien waren op bodycamera-video’s die de zwarte sloegen, verdoofden en sleepten automobilist.

Kleine crash

De ongewone tweede blik op de dood van Greene bevestigde wat zijn familie vermoedde toen ze zijn gekneusde en gehavende lijk en zijn auto met slechts lichte schade zagen: een kleine crash aan het einde van een snelle achtervolging had niets te maken met zijn dood.

De FBI ontving deze week de nieuwe forensische beoordeling die ze had laten uitvoeren in het licht van de lang begraven lichaamscamerabeelden, gegevens over de zwarte doos van voertuigen en ander bewijsmateriaal dat de staatspolitie achterhield voor de oorspronkelijke autopsie van Greene. De recensie, die geen ander onderzoek van het lichaam inhield, schrijft de dood van Greene toe aan een reeks factoren, waaronder troopers die de 49-jarige in het hoofd sloegen, hem langdurig in bedwang hielden en zijn gebruik van cocaïne.

 

Verwijdert crash

De nieuwe recensie verwijdert met name de crash en het “geagiteerde delirium” van de lijst met oorzaken in de oorspronkelijke autopsie van Greene, volgens een persoon die bekend is met de bevindingen, die niet bevoegd was om het federale onderzoek te bespreken en met The Associated Press sprak op voorwaarde van anonimiteit.

Het behandelt ook een belangrijke onbeantwoorde vraag van de originele autopsie, of de crash waarbij de airbag in Greene’s auto niet werd geactiveerd, ernstig genoeg was om een ​​gebroken borstbeen en een gescheurde aorta te veroorzaken. Website voor auto theorie leren en oefenen is mogelijk online. De nieuwe beoordeling stelde vast dat die verwondingen hoogstwaarschijnlijk het gevolg waren van reanimatie en andere levensreddende inspanningen van eerstehulpverleners, zei de persoon die bekend was met de bevindingen.

 

De dood van Greene

Het was nog steeds onduidelijk of de nieuwe autopsie de lijkschouwer van de Union Parish ertoe zou aanzetten om de manier waarop Greene om het leven kwam, te veranderen van een ongeluk in een doodslag, wat van invloed zou kunnen zijn op de aanklachten waarover de staats- en federale aanklagers beschikken.

 

Greene’s moeder, Mona Hardin, zei dat ze hoopt dat het nieuwe rapport de zaak dichter bij de rechter brengt “zodat ik mijn zoon kan laten rusten”, eraan toevoegend dat ze zijn gecremeerde resten nog moet begraven. “Dit ding is zo gek geweest. Niemand heeft naar behoren gerouwd.”

Het nieuwe autopsierapport komt op het moment dat federale aanklagers zich in de laatste fase bevinden van een twee jaar durend burgerrechtenonderzoek dat begon met het onderzoeken van de dood van Greene, maar sindsdien is uitgebreid om de afranselingen van verschillende andere zwarte automobilisten te onderzoeken, en of topkopers de rechtsgang hebben belemmerd om troopers te beschermen van mogelijke vervolging.

Rafael Goyeneche, een voormalige aanklager die aan het hoofd staat van de Metropolitan Crime Commission, een in New Orleans gevestigde waakhondgroep, zei dat de nieuwe doodsoorzaak het nog waarschijnlijker maakt dat openbare aanklagers ernstige aanklachten zullen indienen. “Dit rukt het tapijt van onder de verdedigingsclaim dat het ongeluk zijn dood heeft veroorzaakt en dat de afranselingen niet zo ernstig waren,” zei hij.

 

Verdere informatie

Een woordvoerder van de staatspolitie van Louisiana zei dat het bureau “geen verdere informatie heeft gekregen over het lopende federale onderzoek”, maar blijft samenwerken. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie weigerde te spreken over een lopend onderzoek, maar voegde eraan toe dat als het bewijs schendingen van de wet aan het licht brengt, het ministerie “alle passende maatregelen zal nemen”.

Greene’s 10 mei 2019, de dood kwam nadat hij niet stopte voor een verkeersovertreding en troopers leidde op een middernachtelijke achtervolging door Noord-Louisiana met snelheden van meer dan 115 mph (185 km/u), eindigend langs een landelijke weg in de buurt van Monroe. De staatspolitie vertelde Greene’s familie aanvankelijk dat hij stierf nadat hij tegen een boom was gebotst, een verslag dat de lijkschouwer van de Union Parish in een officieel rapport schreef, waarin de dood van Greene wordt beschreven als een motorvoertuigongeval en geen melding wordt gemaakt van een confrontatie met troopers.

Nadat functionarissen meer dan twee jaar hadden geweigerd om de bodycamera-video van de troopers vrij te geven, heeft de AP deze dit voorjaar verkregen en gepubliceerd, waarin witte troopers samenkomen op Greene voordat hij zelfs maar uit zijn auto kan komen, herhaaldelijk bedwelmd en hem slaand als hij verschijnt om zich over te geven en herhaaldelijk jammert: ‘Ik ben je broer! Ik ben bang! Ik ben bang!” Later is te zien hoe een trooper de zwaargebouwde Greene aan zijn enkelboeien meesleept en hij wordt meer dan negen minuten lang op zijn buik en met zijn gezicht naar beneden in het zand gelaten voordat hij uiteindelijk slap wordt.

Maar zelfs nadat AP een video van Greene’s gewelddadige arrestatie had gepubliceerd, herhaalden staatsfunctionarissen en pleitbezorgers van de troopers de crash-theorie, waarbij gouverneur John Bel Edwards het pas in september naar voren bracht.

 

“Het probleem zou zijn of hij is overleden aan de verwondingen die hij bij het ongeval heeft opgelopen?” Edwards, een democraat, zei in een radioprogramma. “Obnatuurlijk stierf hij niet bij het ongeluk zelf omdat hij nog leefde toen de troopers met hem in contact kwamen. Theorie halen in 1 dag is mogelijk online. Maar wat was de doodsoorzaak? Ik weet niet of dat ten onrechte is geportretteerd.” Edwards zei verder dat de acties van de troopers “crimineel” waren, maar dat de vraag of ze de dood van Greene veroorzaakten het onderwerp was van een onderzoek en “daar ga ik niet op in.” Een advocaat van de troopers die betrokken waren bij de arrestatie van Greene vertelde een rechtbank in juli dat de crash hem het leven kostte.

“Tijdens het proces zullen gedaagden wetenschappelijk bewijs presenteren dat de dood van de heer Greene werd veroorzaakt door een crash-gerelateerd stomp trauma op de borst, resulterend in een gebroken borstbeen en gescheurde aorta,” schreef P. Scott Wolleson in een aanvraag in een civiele rechtszaak die was aangespannen door Greene’s familie.

 

AP onderzoek

Greene’s was een van de twaalf gevallen in het afgelopen decennium waarin een AP-onderzoek ontdekte dat troopers of hun bazen bewijs van mishandeling negeerden of verborgen, de schuld afwendden en pogingen om wangedrag uit te roeien belemmerden. Tientallen huidige en voormalige troopers zeiden dat ze plaatsvonden in een bureau met een cultuur van straffeloosheid, nepotisme en in sommige gevallen ronduit racisme.

Federale onderzoekers onderzoeken ook de acties van politiecommandanten, waaronder het onder druk zetten van hun eigen rechercheurs om de arrestatie van de trooper uit te stellen die erkende dat hij Greene met een zaklamp op het hoofd had geslagen en werd afgeluisterd op zijn bodycamera-video terwijl hij opschepte tegen een collega dat hij ” de altijd levende f— uit hem.”

Die trooper, Chris Hollingsworth, stierf vorig jaar bij een eenzijdig ongeval, uren nadat hij hoorde dat hij zou worden ontslagen voor zijn rol in de Greene-zaak. Toen hij kort voor zijn dood met onderzoekers sprak, probeerde Hollingsworth zijn zaklampaanvallen op Greene gedeeltelijk te rechtvaardigen omdat de man “geen zichtbare verwondingen had” na de crash en “alles had kunnen doen zodra mijn greep op hem was verbroken.”

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

RSS
Follow by Email